شاید در چندسال قبل هیچوقت فکر نمیکردم بازاریابی هم میتواند رنگ داشته باشد. خب با کمی مطالعه در گذشته متوجه شدم که در بازاریابی رنگی به نام سبز وجود دارد. بازاریابی سبز یعنی بازاریابی محصولات و خدماتی که به محیط زیست آسیب نمیرساند و بسیاری اوقات به بهبود آن هم کمک میکند. مفهوم بازاریابی سبز با توسعه پایدار در هم آمیخته شده است و سخت میتوان این دو مفهوم را از هم تفکیک کرد.
تعریف بالا مفهوم سادهای است که از بازاریابی سبز ارائه شده است. کمی جدیتر اگر بحث را دنبال کنیم به آمیخته بازاریابی میرسیم که باید در بازاریابی سبز رعایت شود. در بخش اول آن محصول سبز یعنی محصول و خدمات ما آسیبی به محیط زیست نرساند و به توسعه پایدار هم کمک کند. ما محصولی را تولید میکنیم که به کاهش آلودگی و ضایعات کمک میکند و قابل بازیافت میباشد.
قیمت سبز قیمتی است که منطقی و رقابتی باشد. یعنی به میزانی که قیمت تعیین شده است ارزش افزوده وجود داشته باشد. باید به میزان کارایی و کیفیت محصول یا خدمات، قیمت تعیین شود.
مکان سبز مکانی است که آسیبی به محیط زیست نرساند، مکان سبز دو بخش دارد: در بخش داخلی مکان سبز باید محیطی باشد که کارکنان احساس آرامش داشته باشند و محیطی دلنشین برای آنها فراهم شود و بحث ارگونومی تجهیزات رعایت شود. بخش خارجی هم به مکانهای شرکت اشاره دارد که در جای مناسب و با مکانیابی مناسب ایجاد شده باشد و آسیبی برای محیط اطراف، همسایگان و منطقه نداشته باشد.
ترویج سبز به انتقال اطلاعات زیست محیطی که با فعالیتهای شرکت مرتبط است، اشاره دارد. در ترویج سبز میتوان سبک زندگی سبز را ترویج کرد و ارتباط محصولات و خدمات شرکت با مسئولیتهای اجتماعی و محیط زیستی اشاره کرد.
در همه این موارد بحث توسعه پایدار باید رعایت شود. به عنوان مثال در مکان سبز اگر ساختمانی را احداث میکنیم که برای بازه زمانی خاصی کاربرد دارد باید این قابلیت را داشته باشد که با تغییر کاربری استفادههای دیگری از آن در زمانهای آینده صورت بگیرد.
سبزشویی (green washing)
سبزشویی به این موضوع اشاره دارد
ادامه مطلب
درباره این سایت